Damwandplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten in de omloop. Zo kunt u kiezen voor dakpanplaten, polycarbonaat, sandwichpanelen en de damwandplaten.

Damwandplaten
Damwandplaten zijn een veelgebruikt bouwmateriaal en worden toegepast als gevelbekleding, dakbedekking en wandbekleding op schuren, schuttingen, hallen, stallen, tuinhuizen, loodsen en overkappingen. Ook op kantoor- en bedrijfspanden en in de woningbouw neemt de toepassing van damwandplaten toe als alternatief voor gewone dakpannen. Damwandplaten worden ook wel profielplaten genoemd en zijn geprofileerde metalen platen, voorzien van een oppervlakte afwerklaag in verschillende kleuren. Door het profileren krijgt de metalen plaat zijn stabiliteit, sterkte en vorm. Metalen profielplaten zijn verkrijgbaar in diverse vormen, zoals dakpanprofiel, trapeziumprofiel, golfprofiel en damwandprofiel. Stalen damwandprofielplaten of stalen golfplaten worden vaak toegepast voor stallen- en hallenbouw. Tegenwoordig zijn damwandplaten ook steeds vaker verkrijgbaar in aluminium.

Voordelen van damwandplaten
Damwandplaten worden in de woningbouw steeds vaker toegepast ter vervanging van dakpannen. Het grootste voordeel van damwandplaten is dat deze veel goedkoper zijn. Damwandplaten zijn veel lichter dan dakpannen, waardoor de onderconstructie minder belast wordt en deze goedkoper gebouwd kan worden en makkelijker te monteren is. Damwandplaten zijn daarnaast onderhoudsvriendelijker en beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden dan dakpannen. Overige voordelen zijn dat de metalen damwandplaten roestvrij en onbrandbaar zijn.

Nadelen van damwandplaten
Een nadeel van damwandplaten is dat er sprake kan zijn van geluidsoverlast bij hevige neerslag. Dit komt door het lichte materiaal. Met een goede geluidsisolatie kan dit probleem makkelijk voorkomen worden. Een ander nadeel is de kans op condensvorming. Damwandplaten zijn kouder dan hun omgeving, waardoor condens zich kan vormen aan de onderkant van de platen. Door plaatsing van een anti-condensdoek kan ook dit probleem eenvoudig verholpen worden.

Waar te koop?
Damwandplaten zijn te koop in verschillende bouwmarkten. Zij leveren naast damwandplaten ook de juiste bevestigingsmiddelen, zetwerk en dakdoorvoeren.